José la Croix Overgangsconsulente en Natuurgeneeskundig therapeute

9-08-2015

Kun je je ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt?


Handpalmen voor je ogen doen of een vinger opsteken en daarop focussen:
Categorie: Algemeen
Kun je je ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt?

Handpalmen voor je ogen doen of een vinger opsteken en daarop focussen: op YouTube staan veel filmpjes met oefeningen die beloven het zicht op natuurlijke wijze te verbeteren. Zelfbenoemde deskundigen brengen die 'beter zien zonder bril'-methode aan de man. Het is geen gekke gedachte: als je lijf sterker wordt door te oefenen, waarom dan niet je ogen?

Door: Ellen de Visser 8 november 2015, 21:00

Kinderen die veel 'dichtbijwerk' doen, door te lezen of op een scherm te kijken, worden eerder bijziend.

De theorie achter de methode is bedacht door de Amerikaanse oogarts William Bates. Hij ging ervan uit dat de oogspieren door stress worden aangespannen waardoor de oogbol van vorm verandert en beelden niet op het netvlies belanden. Ontspanning en speciale oefeningen zouden dat probleem kunnen verhelpen, zodat geen of een minder sterke bril nodig is.

Een denkfout, aldus hoogleraren Ger van Rens (oogheelkunde, VUmc) en Caroline Klaver (epidemiologie en genetica van oogziekten, ErasmusMC). Kinderen worden geboren met een te korte oogas, waardoor het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies valt. Door de jaren heen wordt de oogas langer doordat het oog groeit, zodat het brandpunt aan het einde van de puberteit keurig op het netvlies belandt. Soms groeit het oog te veel door en komt het brandpunt voor het netvlies terecht. Dan ontstaat bijziendheid (waarbij je niet goed in de verte kunt kijken).

Bij kinderen kan dat proces enigszins worden beïnvloed, zegt Klaver. Als ogen zich op een voorwerp vlakbij focussen, worden de randen van het zicht waziger. Gebeurt dat vaak en langdurig, dan krijgt de oogbol een aansporing om te groeien en ontstaat bijziendheid. Kinderen die veel 'dichtbijwerk' doen, door te lezen of op een scherm te kijken, worden eerder bijziend.

Licht

Ook daglicht heeft invloed, zegt Van Rens: de mate van verlichting speelt een rol bij de ontwikkeling van het oog. In daglicht maakt het oog dopamine aan, een stof die de groei van het oog afremt.

Dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd sterk toeneemt, wordt volgens de hoogleraren veroorzaakt door al het getuur op schermen en in boeken en door een gebrek aan daglicht. Vandaar het advies aan kinderen: buiten spelen en de ogen regelmatig ontspannen door in de verte te kijken. En niet lezen onder de dekens, waarschuwt Klaver, want dan gaat het op twee fronten mis: het is inspannend én donker.

Veroudering

Kan er op de kinderleeftijd met een verandering van leefstijl nog worden ingegrepen, als de oogas eenmaal op definitieve lengte is, zo rond het 20ste jaar, valt er niets meer te verhelpen, zegt Klaver. 'Je kunt een oog echt niet laten krimpen of uitzetten met oefeningen.' Dat ogen op den duur verder achteruitgaan, zegt ze, heeft te maken met veroudering.

Wetenschappelijk onderzoek naar de methode van Bates ontbreekt. Waar die opgetogen getuigenissen vandaan komen? Er zijn nog genoeg mensen die rondlopen met een slechte bril, zegt Van Rens. 'Krijgen ze een andere brilsterkte, dan schrijven ze dat mogelijk ten onrechte toe aan de oefeningen. Als de methode echt zou werken, zou toch niemand meer met een bril rondlopen?'

Bron; de volkskrant