José la Croix Overgangsconsulente en Natuurgeneeskundig therapeute

12-09-2015

Hormoonverstorende stoffen


extra lastig voor vrouwen in de overgang

 

Categorie: Algemeen
Tijdens de overgang, en dan vooral in de periode vóór en rond de laatste menstruatie, hebben vrouwen vaak last van schommelende hormonen. Het oestrogeenniveau kan erg laag zijn, maar soms ook te hoog zijn in verhouding tot het progesteron. Dit laatste noemt men oestrogeendominantie.

Het nadelige effect van oestrogeendominantie kan extra verhoogd worden door allerlei chemische stoffen die door de industrie gebruikt worden en die worden toegevoegd aan voedsel, verpakkingen, kleding, medicijnen, schoonmaakmiddelen, cosmetica enz. Deze hormoonverstorende stoffen zijn veel krachtiger dan onze eigen oestrogenen en kunnen voor nog meer klachten zorgen.
Daarnaast maken vrouwen met veel vetweefsel rond het middel ook nog extra oestrogeen aan.
Je kunt je voorstellen dat de overgang bij deze vrouwen met veel problemen gepaard kan gaan.
Het is dus belangrijk om deze hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Koop daarom zo weinig mogelijk voedselproducten, verpakt in PVC (plastic), blik of pakken, maar kies liever voor glas, roestvrij staal of porselein. Het is dus niet verstandig om plastic wegwerp-waterflesjes steeds opnieuw te vullen, zeker niet als ze ook nog eens in de zon hebben gelegen.
Ook verzorgingsproducten en cosmetica zijn in biologische vorm het veiligst. Let daarbij op de verpakking en kijk of ze PVC-vrij of BPA-vrij zijn.
Verder is het verstandig om een gezond gewicht na te streven. De stofwisseling gaat in de overgang op een lager pitje draaien en veel vrouwen blijven daarnaast dezelfde hoeveelheden eten die ze altijd genomen hebben en dan komen de kilootjes er ongemerkt bij.